keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus

 

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut. (2. Korinttolaiskirje 5:17)

Mitä tarkoitetaan sillä, kun ihminen tulee uskoon, niin hänestä tulee uusi luomus? Olen ymmärtänyt, että kun ihminen on tullut uskosta vanhurskaaksi ja syntynyt uudesti ylhäältä, hän alkaa sekä pelätä Jumalaa että rakastaa Häntä. Hän kääntyy jatkossa Jumalan puoleen pyytäen Häneltä apua. Kun elämässä tulee eteen esimerkiksi vaikeita valintoja, niin uskovan ei tarvitse enää yrittää epätoivoisesti etsiä niihin ratkaisua itse, vaan hän voi antaa nämä asiat Herralle. Kun elämässä tulee vastaan koettelemuksia, niin etenkin silloin uskova huutaa Jumalan puoleen. Kehotetaanhan Raamatussakin anomaan, ja etsimään, niin me löydämme sekä kolkuttamaan, niin meille avataan. Sillä jokainen anova saa, ja etsiä löytää ja kolkuttavalle avataan. (Matt. 7:7-8). Tämä voi joskus koetella todella uskoa ja aiheuttaa epätoivon hetkiä etenkin hädän hetkellä, kun vastausta kaipaisi juuri siinä paikassa. Miksi Jumala vaikenee eikä vastaa? Vähätteleekö Hän hätääni? Tässä tilanteessa usko voi olla suurella koetuksella. Jumala vastaa ajallaan ja omalla tavallaan. Niin kuin sanotaan, että tuntemattomat ovat Hänen tiensä. Joskus Hänen tahtonsa on toinen kuin se mitä odottaisi. Tämä voi luoda joskus epäuskoa ja pahimmillaan luopumusta.  

”Koska Jeesus on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.” (Hepr. 2:18) 

Kun ihminen on tullut uskoon, Hän alkaa kiittää ja ylistää Jumalaa sekä olemaan kaikessa ahdingossa Hänelle kuuliainen. Hänelle tulee myös rakkaus ja huoli lähimmäisiään kohtaan, koska hänen sydämessään vallitsee nyt hengellinen ja pyhä mieliala. Ilman synnintuntoa evankeliumille ei ole kuitenkin sijaa ihmisen sydämessä. Ihmisessä on herättävä synnintunto, joka tuo mukanaan kaipauksen anteeksiannosta. Jumalan pelko on taas sitä, että ihminen välttää tekemästä sellaisia asioita, mitä Jumala vihaa. Jos kuitenkin hylkää Jumalan tahdon ja alkaa taas kulkea omia teitään, on se paluuta lähtötilanteeseen.   

Usko Jeesukseen Kristukseen tuo tullessaan ihan uudenlaisen Jumalan tuntemuksen, koska uskoon tulon myötä jokainen kristitty saa osakseen Pyhän Hengen. Pyhä Henki ohjaa häntä. Hän ei siis tarvitse toista ihmistä opettamaan häntä siinä, millainen Jumala on. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei uskovien yhteys olisi tärkeää, sillä se on. Uskon kautta Jeesus Kristus kuitenkin jo asuu ihmisen sydämessään. 

Kristityssä asuva Pyhä Henki synnyttää hänen sydämessään uuden elämän sekä syvän tahdon pyrkiä elämään Jumalan mielen mukaista elämää. Tekemään sitä, mikä hyvää on. Kristitty erottaa sen, mikä on syntiä ja mikä oikeaa Jumalan edessä. Kristityssä asuva Jumala hengestä syntynyt uusi ihminen rakastaa Jumalaa yli kaiken eikä häntä tarvitsee millään tavalla pakottaa tai kehottaa Jumalan tahdon etsimiseen. Hän tekee sen nimittäin täysin luonnostaan niin kuin Aatami ja Eevakin vielä ennen lankeemustaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ÄÄNI TAIVAISTA - Whitney Houstonin musiikillinen matka ja tragedia

  Whitney Houston oli yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti äänensä voimasta ja monipuolisuudesta...