lauantai 3. helmikuuta 2024

Kirja-arvostelu: MITÄ KUOLEMAN JÄLKEEN (TV7 Kustannus 2023)

 


Ihmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten "kuolema kuittaa univelat" tai "haudassa saa sitten levätä". Nämä ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa vailla huolta ikuisesta kohtalostaan. Monet uskovat nukkuvansa kuoleman jälkeen vain johonkin ikiuneen saaden rauhan tai uskovat leijailevansa jonnekin henkimaailmaan parempaan paikkaan. Suuri osa ei halua ajatella asiaa ollenkaan. Tämä ajattelumalli on hyvin yksinkertainen, koska silloin ei tarvitse olla lainkaan huolissaan ikuisen sielunsa tilasta tai siitä, mitä sille kuoleman jälkeen tapahtuu. 

Mutta mitä kuoleman jälkeen sitten todellisuudessa tapahtuu? Martti Ahvenaisen kirja Mitä kuoleman jälkeen antaa siihen hyvin perusteellisen vastauksen. Jo alkusanoissa Ahvenainen korostaa, kuinka vain ja ainoastaan Raamattu, Jumalan pyhä sana antaa tähän kysymykseen luotettavan vastauksen. ”Raamattu on ylivoimaisesti johdonmukaisin, totuudellisin ja uskottavin oppi, verrattuna mihin tahansa sen ulkopuolisiin uskomuksiin”, Ahvenainen painottaa. Kirja todentaa raamatullisen tosiasian siitä, että heti kun me ihmiset jätämme tämän maallisen telttakankaamme, sielumme tulee tietoiseksi siitä, odottaako meitä taivas vai helvetti. Alkaa ikuisuus, joka on ikuinen olotila. Taivaaseen pääseminen vaatii Jeesuksen vastaanottamista tässä elämässä, kun taas kadotukseen pääseminen ei edellytä mitään. Jeesus on ainoa tie taivaaseen ja se ihminen, joka uskoo häneen niin kuin Raamatussa sanotaan, pääsee kuoltuaan Herran luo.

Kirjassa tulee vastaan hyvin mielenkiintoisia kysymyksiä: mitä kuolemaan nukkuminen on? Onko kuoleman jälkeen elämää? Erityisen mielenkiintoisia ovat luvut kuolleiden olotilasta, ylösnousemuksen vaiheista, jumalallisista tuomioista ja viimeisestä tuomiosta. Kirja avaa hyvin myös sen, mitä eroa on uskovien ja uskosta osattomien ylösnousemuksella. Ahvenainen nostaa kirjassaan pintaan erityisen tärkeän kysymyksen: miksi fyysisestä kuolemasta ja sen jälkeisestä elämästä puhutaan ja kirjoitetaan niin huolestuttavan vähän? Hän arvelee sen johtuvan siitä, etteivät ihmiset tunne Jumalan sanaa eivätkä haluakaan uskoa. Hän muistuttaa, kuinka myös Paholainen, Saatana haluaa pitää ihmiset huolettomina ikuisesta tulevaisuudestaan. Siksi ei ole olemassa tärkeämpää pohdinnan aihetta kuin tämä. Kirja suorastaan kutsuu syventymään tähän aiheeseen ja tekemään johtopäätöksiä. Kirja syventyy raamatulliseen totuuteen tarjoten selkeitä vastauksia elämän suurimpiin kysymyksiin sekä vastauksiin, joita suurin osa ihmisistä ei halua edes ajatella. Ahvenainen mainitsee seuraavaa myös paljon puhutuista rajakokemuksista:

Meidän aikanamme elää todistettavasti kuolleista heränneitä ihmisiä, jotka ovat kertoneet kokemuksiaan tuonpuoleisesta. Näiden kuolleista heränneiden ihmisten lisäksi on tuhansia, jotka ovat nähneet näkyjä tuonpuoleisesta. Merkille pantavaa näissä kertomuksissa on se, että kristinuskolle vieraat ihmiset puhuvat yleensä jostakin kauniista olotilasta, mutta eivät mainitse Jeesuksesta mitään. Kertomusten esittäjät eivät ehkä tajua, että valheen henget antavat tällaisia kokemuksia, sillä Raamatun mukaan kaunis tulevaisuus ei odota rajan takana niitä, jotka eivät tunne Jeesusta pelastajanaan”, Ahvenainen kirjoittaa. Ahvenainen muistuttaa teoksessaan, kuinka Raamattu kieltää jyrkästi ottamasta yhteyttä kuolleisiin. Tällainen on valitettavasti tänä uushenkisyyden aikana hyvin suosittua. Jumala haluaa varjella ihmistä näiltä eksyttäviltä pahoilta hengiltä, jotka kietovat ihmiset valheiden verkkoon, josta vain Jeesus voi vapauttaa.

Ahvenainen kuvaa kirjassaan myös hengellisesti kuolleta ihmisiä. Heitä, jotka elävät fyysisesti, mutta ovat kuolleita suhteessaan Jumalaan. Tällainen ihminen ei ole kiinnostunut Jumalan sanasta eikä häntä kiinnosta käydä hengellisissä tilaisuuksissa. Hän ei tunne Jeesusta, minkä vuoksi hänellä ei ole pelastusvarmuutta. Siksi hengellisesti kuollut ihminen korkeintaan toivoo pääsevänsä joskus parempaan paikkaan hyvien tekojensa ansiosta tai menevänsä vaikka vain hautaan lepäämään. Hyvät teot eivät kuitenkaan pelasta ilman uskoa Jeesukseen Kristukseen:

”Hengellisesti kuollut ihminen elää omien halujensa ja viettiensä mukaan. Hän luulee olevansa vapaa ja itsenäinen, tietämättä, että paholainen ohjaa häntä noudattamaan tämän maailman periaatteita ja elämäntyyliä. Kun koko ikänsä hengellisesti kuollut ihminen kuolee fyysisesti, hän joutuu tuonpuoleisessa lopullisesti eroon Jumalasta. Pelastuakseen tältä kohtalolta hänen täytyy herätä elämänsä aikana tästä hengellisen kuoleman tilastaan. Herääminen ja eläväksi tuleminen on suuri ihme, jonka Jumala saa aikaan uskoon tulemisen yhteydessä. (Ef. 2:1). Raamattu lupaa, että jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu (Room. 10:12)

Ahvenainen kertoo itsekin saaneensa armon herätä jo nuoruusiässä ja tulla uskoon Jeesukseen Kristukseen. ”Aiemmin en ymmärtänyt mitään hengellisistä asioista. Jos olisin kuollut siinä tilassa, minulle olisi käynyt huonosti. Olen niin kiitollinen siitä, että Herra herätti minut ajattelemaan elämäni päämäärää, ja sain hänen armostaan vastaanottaa pelastuksen Kristuksessa.”

Kirja Mitä kuoleman jälkeen ei ainoastaan avaa ovea ikuisuuskysymyksiin kiehtovalla tavalla, vaan sen todellinen arvo piilee kyvyssä syventyä ja vastata elämän perustavanlaatuisiin kysymyksiin raamatullisen viisauden valossa. Ahvenainen punoo teoksensa alkaen kreikkalaisesta tarustosta ja Platonin ajatuksista. Kirjan syvyys antaa lukijalle mahdollisuuden pohtia omaa käsitystään kuolemasta ja sen jälkeisestä tilasta. Teoksen tiivis 150-sivuinen rakenne on valttia, mahdollistaen raamatullisten tosiasioiden kiteyttämisen selkeästi. Ahvenainen osoittaa taituruuttaan käsitellessään näitä monimutkaisia aiheita niin, että teksti on selkeää ja ytimekästä luettavaa. Siitä kertoo sekin, että tein kirjaa lukiessa runsaasti merkintöjä ja alleviivauksia. Se kertoo kirjan vaikuttavuudesta. Mitä kuoleman jälkeen on kiehtova matka päästä pohtimaan syvällisiä teemoja kompaktissa muodossa. Kirjaa on taitavasti koottu ja siinä on onnistuneesti nivottu oikeaan asiayhteyteen ne olennaiset Raamatun kohdat, jotka vahvistavat nämä kysymykset luoden kirjasta selkeän ja ymmärrettävän pienen Raamatun selitysteoksen iäisyyskysymysten osalta. Tätä kirjaa voisi hyvin verrata Tapio Nousiaisen suosittuun teokseen "Yksi ainoa elämä".

Se, että kerran täältä lähdettyään ei määränpäätä voi tuonpuoleisessa enää vaihtaa, asettaa ihmiselämälle mittaamattoman arvon. Kuinka sokea onkaan se, joka laiminlyö pelastuksen etsimisen silloin, kun se on hänelle mahdollista. Turhaan ei Raamattu sano: Etsikää Herraa silloin, kun hänet voidaan löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä (Jes. 55:6)

PETRI TUUNAINEN

Kursivoidut kohdat Martti Ahvenaisen kirjasta Mitä kuoleman jälkeen. 

Martti Ahvenainen kertoo TV7:n kirjailijahaastattelussa tästä teoksestaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ÄÄNI TAIVAISTA - Whitney Houstonin musiikillinen matka ja tragedia

  Whitney Houston oli yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti äänensä voimasta ja monipuolisuudesta...