tiistai 14. toukokuuta 2024

Chuck Norrisin pelastuminen

 


”Tosi miehet elävät Jeesukselle Kristukselle”

- Chuck Norris - 

Yllä oleva lausahdus on yksi monista, mitä näyttelijänä ja karatetähtenä tunnettu Chuck Norris on elämänsä aikana sanonut. Chuck Norris erottuu mielenkiintoisesti monista Hollywood-tähdistä siinä suhteessa, että hänellä on tapana puhua avoimesti uskostaan sekä oikoa usein Hollywoodin luomia väärinkäsityksiä. Esimerkiksi helmikuussa 2009 hän lausui alla olevat sanat Hollywood-tv:llä kertoen omasta näkökulmastaan kaiken olennaisen siitä, mitä hän ajattelee Hollywoodista ja sen elämäntyylistä:

Tiedän monia näyttelijöitä. Sinun tarvitsee vain katsoa heidän silmiinsä. He yrittävät olla onnellisia, mutta näet, etteivät he ole. Näet heidät bilettämässä ja he yrittävät täyttää sitä tyhjiötä. Tiedän, tein sitä. Biletin itseäni kuoliaaksi yrittäen täyttää sitä tyhjiötä, joka minulla oli. Kaikki nuo näyttelijät yrittävät sitä. Huumeilla, alkoholilla ja muulla, josta ei ole apua. Tyhjiö ei täyty, kunnes he todella löytävät uskonsa. Näyttelijät, jotka ovat uskossa, sen näkee heidän silmiensä kirkkaudesta. Niillä muilla näet tuon pimeyden silmissä. Joten minä sanon: Kokeile. Koettele uskoasi ja näet, miten käy. Tiedän, että se tulee toimimaan. Se toimi minun kohdallani ja se toimii heillekin. Eettiset arvot ovat iso asia. Ja olen pettynyt, mihin suuntaan olemme menossa. Meidän pitää palata takaisin suoralle ja kaidalle tielle.

Mutta ennen kuin syvennymme tähän, kurkistetaan hieman tarkemmin Chuck Norrisin taustoihin. Oklahomassa vuonna 1940 syntynyt Chuck oli perheensä kolmesta pojasta vanhin. Hänen äitinsä Wilma kasvatti hänet ensisijaisesti yksinhuoltajaäitinä, sillä isä Ray Norris jätti perheensä jo varhain. Eron jälkeen Wilma muutti lastensa kanssa Kaliforniaan, missä Chuck auttoi häntä kasvattamaan nuorempia veljiään. Chuck oli keskiverto-opiskelija, joka tunsi jonkin verran kiinnostusta urheiluun. Häntä kuitenkin kiusattiin usein cherokee- ja irlantilaisen perimänsä vuoksi. Hän alkoikin haaveilla kaikkien häntä kiusanneiden opiskelijoiden hakkaamisesta. 

Lukion käytyään Chuck meni naimisiin tyttöystävänsä Dianen kanssa ja ilmoittautui Yhdysvaltain ilmavoimiin. Hän palveli sotilaspoliisina Etelä-Koreassa. Täällä hän alkoi opiskella Tang Soo Do-taistelulajeja ja käyttää lempinimeä "Chuck." Hänen suuri kiinnostuksensa kamppailulajeihin johti hänet avaamaan useita karatekouluja, joissa hän toimi kokopäiväisenä ohjaajana. Liiketoimintansa laajetessa kasvoi myös perhe, ja hänestä tuli kolmen lapsen isä. Chuck jatkoi karateturnauksissa kilpailemista ja eteni kovaa vauhtia huipulle. Vuoteen 1968 mennessä hän oli voittanut Professional World Full-Contact-keskisarjan karaten mestaruuden ja onnistui pitämään ennätystä hallussaan, kunnes vetäytyi voittamattomana kilpailusta vuonna 1974.

Seuraavaksi Hollywood kutsui jo Chuck Norrisia. Hän omisti tuolloin 32 karatekoulua ja toimi yksityisopettajana monille kuuluisuuksille, kuten Priscilla Presleylle ja Steve McQueenille. McQueen, joka oli jo Hollywoodin supertähti, kannusti Norrisia kokeilemaan näyttelemistä sanoen: "Jos et voi tehdä muuta, voit aina näytellä." Norris oli jo esiintynyt kahdessa elokuvassa: "The Wrecking Crew" (1969) ja "The Fury of the Dragon" (1972), joten uran jatkaminen elokuvanäyttelijänä sopi tähän elämänvaiheeseen erinomaisesti.

Vuonna 1973 Chuck tapasi taistelulajien legendan Bruce Leen ja näytteli hänen kanssaan vuonna 1973 valmistuneessa elokuvassa "Return of the Dragon". Vuoteen 1977 mennessä Chuckista oli tulossa toimintaviihteen keulahahmo. Hänen ensimmäinen pääroolinsa oli vuonna 1977 valmistunut "Breaker! Breaker!", joka ei ollut suuri menestys, mutta lanseerasi hänelle paikan Hollywoodin toimintatähtenä. Jatkossa Chuck Norris näytteli yli 23 elokuvassa. Elokuvauran hiivuttua hän siirtyi televisioon tähdittämään menestyssarjaa "Walker, Texas Ranger". Ohjelma jatkui kahdeksan vuoden ajan nousten lopulta yhdeksi lauantai-iltojen menestyksekkäimmistä ohjelmista.

Chuck Norris oli saanut kristillisen kasvatuksen äitinsä Wilman kautta, joka rohkaisi poikaansa vahvistumaan uskossaan. Jo 12-vuotiaana Chuck teki päätöksen antaa elämänsä Jumalalle ja kävi kasteella. Tuolloin hän osallistui myös evankelista Billy Grahamin kiertueelle, mikä syvensi hänen hengellistä ymmärrystään. Vaikka uskonnollinen tausta oli vahva, Chuck keskittyi uraansa, ja uskonasiat jäivät taka-alalle. Elämä vei hänet harhaan, ja hän ajautui avioliiton ulkopuolisen suhteeseen, mikä johti eroon hänen ensimmäisestä vaimostaan Dianesta. Chuck on myöhemmin surullisena todennut, kuinka viihdeteollisuus saattaa unohtaa elämän todelliset arvot, ja hän menetti tärkeän avioliittonsa tämän vuoksi. 

Chuck löysi uudelleen uskonsa ja tasapainonsa löydettyään toisen vaimonsa Ginan. Tämä suhde palautti hänet sekä hengellisesti että henkisesti raiteilleen. Chuckin perhe kasvoi kaksostyttärillä, ja hänen vahva kiintymyksensä lapsiin innoitti häntä perustamaan Kickstart-säätiön yhdessä Ginan kanssa. Säätiön tavoitteena on edistää nuorten vahvaa moraalista kasvua kamppailulajien avulla, ja se on levinnyt yli 6500 kouluun. Chuck on ilmaissut, että säätiön kautta hän on voinut rohkaista lapsia myönteisillä vakuutuksilla ja raamatullisilla periaatteilla. Hän on sanonut esimerkiksi näin: "Taistelulajit ovat filosofia, joka pitkälti pohjautuu Raamatun periaatteisiin. Vaikka emme voi puhua suoraan Jeesuksesta, voimme välittää niitä periaatteita, joista Jeesus puhuu Raamatussa – rakkaudesta, lähimmäisen rakastamisesta ja hyvyydestä. Vaikka emme voi suoraan siteerata Raamattua, voimme ilmaista Jeesuksen, apostoli Paavalin tai pyhä Pietarin sanomaa epäsuorasti, kuvastaen sitä, mitä teemme."

Chuck Norrisista on levinnyt internetissä yli 50 000 vitsiä, jotka perustuvat hänen elokuvarooleihinsa ja taistelulajien mestaruuteensa. Nämä vitsit ovat levinneet erityisesti opiskelijapiireissä. Chuck on itse ilmaissut olevansa imarreltu ja hämmästynyt siitä, miten hänestä on tullut kiinnostava hahmo uuden sukupolven nuorille ympäri maailmaa. Viime vuosina, kun tämä ilmiö on levinnyt verkossa, monet ovat kääntyneet Chuck Norrisin puoleen kysymyksineen, että pitävätkö nämä lausahdukset paikkansa ja tunnistaako hän niistä itsensä. Chuck Norrisin kanta näihin on ollut aina sama:

Jotkut niistä ovat hauskoja. Jotkut taas ovat melko kaukana todellisuudestani. Onneksi useimmat ovat vain harmitonta huumoria. Vaikka minulla on hauskaa lukemalla ja jakamalla niitä, totuus on, että useimmat 'Chuck Norris -faktat' kuvaavat henkilöä, joka omistaisi yliluonnollisia, jopa yli-inhimillisiä voimia. Ne luovat kuvaa teräsmieshahmosta. Totuus on kuitenkin, että tämän planeetan historiassa on ollut vain yksi todellinen Teräsmies, enkä minä ole se. En ole se hahmo, jolta näytän elokuvissa. Edes vaikeimmat roolihahmot, joita olen esittänyt, eivät koskaan voisi vastata todellista voimaa tässä universumissa. Minulla on sanoma teille, ihmiset: en ole Teräsmies. Ymmärrän sen nyt, mutta en aina. Kuusinkertaisena karaten maailmanmestarina ja myöhemmin elokuvatähtenä luotin liikaa siihen, kuka olin ja mihin pystyin. Unohdin, kuinka paljon tarvitsin muita, erityisesti Jumalaa. Olipa meillä mainetta tai ei, tarvitsemme kaikki Jumalaa ja toisiamme.

Jos elämäsi keskittyy pelkästään rahan ansaitsemiseen ja unohdat tärkeät ihmiset ympärilläsi, synnytät tyhjyyden sydämeesi ja sieluusi. Tiedän sen omasta kokemuksestani. Uhrasin koko elämäni maineen ja omaisuuden tavoittelulle, mikä jätti valtavan aukon sydämeeni ja teki minusta kurjan ihmisen, kunnes tapasin vaimoni Ginan, joka palautti minut takaisin Herran luo, on Chuck Norris sanonut.

Yksi Chuck Norrisille väitetty fakta kuuluu näin: "Ei ole olemassa evoluutioteoriaa. Vain luettelo olennoista, joiden Chuck Norris on antanut elää." Norris itse on kommentoinut tätä väitettä seuraavasti:

Tässä on todellinen näkemykseni evoluutioteoriasta: Se ei ole totta. Se ei ole tapa, jolla olemme saapuneet tähän pisteeseen. Itse asiassa elämä, jonka näet tällä planeetalla, on todellakin vain luettelo olennoista, joiden Jumala on sallinut elää. Emme ole täällä sattumalta. On olemassa Jumala, Luoja, joka loi sekä sinut että minut. Olemme luotu Hänen kuvakseen, mikä erottaa meidät muista olennoista. Ilman Häntä minulla ei ole voimaa, mutta Hänen kanssaan, kuten Raamattu opettaa, pystyn todella kaikkeen – ja niin pystyt sinäkin.

Toinen väitetty Chuck Norris -fakta kuuluu: 'Chuck Norrisin kyyneleet voivat parantaa syövän. Harmi, että hän ei koskaan itke. Ei koskaan.'

Norris itse vastaa tähän väitteeseen seuraavasti: Historiassa on ollut mies, jonka kyyneleet pystyivät parantamaan syövän ja kaikki muut taudit, paljastaen kaikkien sairauksien todellisen syyn – synnin. Hänen nimensä oli Jeesus, ei Chuck Norris. Jos sielusi tarvitsee paranemista, reseptisi ei ole Chuck Norrisin kyyneleet, vaan Jeesuksen Kristuksen veri, joka vuodatettiin Golgatalla.

Kiitos olkoon siis Jumalalle taivaan korkeuksissa siitä, että Hän pelasti Chuck Norrisin. Tämä tapaus oli jälleen yksi osoitus siitä, miten Jumala alkoi puhutella ja ohjata tätäkin miestä kohti uskon polkua. Viihdemaailmassa Chuck Norris tunnetaan nykyään suorapuheisesta tavastaan puhua avoimesti uskostaan sekä rohkeudestaan olla taipumatta Hollywoodin asettamiin paineisiin. Hän on omistautunut edistämään kristillisiä elokuvia ja on puhunut avoimesti uskostaan eri ohjelmissa. Chuck Norris näyttää olevan aito kristitty,  joka seisoo vankasti oman vakaumuksensa takana.  

Chuck Norris kokee, että hänen nykyinen menestyksensä on saavutettu ainoastaan Jumalan armon avulla. Hän on myös todennut, että kristittyinä meillä on velvollisuus käyttää kaikkia mahdollisia foorumeita Kristuksen sanoman levittämiseksi. Alalla, jossa uskosta puhuminen voi tuoda mukanaan kielteisiä seurauksia, Chuck Norris on osoittanut olevansa todellinen toimintasankari: Se on hämmästyttävää, koska ihmiset tulevat luokseni ja sanovat: 'Chuck, olet maailman onnekkain kaveri, kun olet sekä karaten maailmanmestari että elokuva- ja TV-tähti.' Kun he sanovat tämän minulle, hymyilen, koska tuurilla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa; ainoastaan Jumalalla oli tekemistä sen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos ihminen ei ole koskaan kuullut Jeesuksesta Kristuksesta ja kuolee, meneekö hän helvettiin?

Kysymys siitä, mitä tapahtuu ihmisille, jotka eivät ole koskaan kuulleet Jeesuksesta Kristuksesta, on haastava ja herättänyt kautta aikojen ...