Eben Alexanderin vuonna 2012 ilmestynyt bestseller-kirja "Proof of Heaven" (Totuus taivaasta) herätti valtavan kiinnostuksen, kun hän kertoi yksityiskohtaisesti uskomattomasta kokemuksestaan rajan toisella puolella. Neurokirurgina Alexander oli tunnettu tieteellisestä ajattelustaan ja ateistisesta maailmankatsomuksestaan, mutta hänen kertomansa hengellinen kokemus koomassa ollessaan muutti kaiken – ainakin hetkellisesti. Mutta mitä hänen 12 vuotta sitten kertomastaan tarinasta on jäänyt jäljelle?
Henkilökohtainen lukukokemukseni
Luin Alexanderin kirjan pian sen ilmestymisen jälkeen ja voin sanoa rehellisesti, että uskoin tuolloin joka sanan. Suorastaan hullaannuin siitä. Kirjaa suositteli minulle myös laulaja Katri Helena, mikä lisäsi kiinnostustani. Alexanderin kuvaus taianomaisesta ja kauniista taivaallisesta paikasta, jossa hän tapasi edesmenneen sisarensa, oli syvästi koskettava. Hänen kertomuksensa tuntui tuovan konkreettisen todisteen siitä, että elämä ei pääty kuolemaan, ja tarjosi lohtua monille, jotka etsivät vastauksia elämän ja kuoleman mysteereihin. Samalla kirja kuitenkin sivuutti Raamatun keskeisen totuuden ja antoi ymmärtää, että kaikki pääsisivät taivaaseen ilman pelastusta Jeesuksen kautta.
Alexander kertoi kirjassaan jälleensyntymisestä ja sielun matkasta kohti valaistumista – ajatuksia, jotka kuulostavat New Age -liikkeen opeilta. Se herätti silloin mielenkiintoni, mutta vasta uskoon tuloni jälkeen ymmärsin, että Alexanderin näkemyksissä oli myös vaarallisia elementtejä.
Kirjan menestys ja kritiikki
"Totuus taivaasta" nousi nopeasti kansainväliseksi myyntimenestykseksi. Miljoonat lukijat ympäri maailman pitivät kirjaa vastauksena hengellisiin kysymyksiinsä. Vuonna 2015 Alexander julkaisi myös jatko-osan "The Map of Heaven", joka julkaistiin suomeksi nimellä "Taivasyhteys." Siinä hän laajensi kertomustaan hengellisestä ulottuvuudesta.
Mutta samalla kun Alexanderin kirjan suosio kasvoi, sen ympärillä alkoi myös kritiikki. Monet tieteelliset ja teologiset piirit alkoivat kyseenalaistaa Alexanderin kokemuksen aitouden. Neurotieteilijät huomauttivat, että hänen kertomuksensa saattoi olla seurausta aivojen hapenpuutteesta tai muista biologisista tekijöistä. Teologit taas nostivat esiin, että hänen kuvauksensa ei vastannut Raamatun opetuksia taivaasta tai Jeesuksesta. Vaikka Jeesus mainittiin kirjassa, hänellä ei ollut keskeistä roolia ihmiskunnan pelastajana ja Vapahtajana, mikä herätti kysymyksiä Alexanderin kokemuksen hengellisestä luonteesta.
Toimittaja Luke Dittrichin tutkinta
Toimittaja Luke Dittrich teki perusteellisen tutkinnan Eben Alexanderin bestseller-kirjasta Proof of Heaven, joka kertoo Alexanderin väitetystä kokemuksesta taivaassa koomassa ollessaan. Dittrich paljasti useita ristiriitaisuuksia ja epätarkkuuksia kirjan tarinassa, mukaan lukien yksityiskohtia, joita oli jätetty tarkoituksella pois. Hän huomautti myös, että Alexanderin kertomus poikkesi merkittävästi todellisuudesta, erityisesti tämän henkilökohtaisessa ja ammatillisessa menneisyydessä.
Tutkinta oli erityisen haastava Dittrichille, sillä hänen perheensä oli ollut ystävä Alexanderin perheen kanssa vuosikymmeniä. Tämä teki tilanteesta eettisesti ja emotionaalisesti vaikean, mutta hän koki, että Alexanderin väitteiden oikeellisuuden tarkistaminen oli tärkeää erityisesti niille, jotka olivat vaikuttuneet kirjasta ja sen väitteistä.
Eksytyksen vaara
Eben Alexanderin tarina on esimerkki siitä, miten nopeasti ihmiset voivat ottaa vastaan subjektiivisen kokemuksen totuutena. Kirja antaa ymmärtää, että elämä on jatkuva sielunvaellus, jossa opimme ja kehitymme, kunnes saavutamme täydellisen valaistumisen. Tämä näkemys on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa, joissa korostetaan, että pelastus on mahdollista ainoastaan Jeesuksen Kristuksen kautta.
Jeesus itse varoitti vääristä profeetoista ja eksytyksistä. Alexanderin tarina on juuri tällainen esimerkki – hengellinen kokemus, joka ei johda ihmistä totuuteen, vaan harhaan. Monet lukijat, minä mukaan lukien, ovat kokeneet tämän tarinan alkuun voimakkaasti inspiroivana, mutta tarkempi Raamatun valossa tarkastelu paljastaa sen puutteet.
Mitä opimme tästä?
Alexanderin kokemus ei ole ainutlaatuinen. Lukuisia rajakokemuksia on kuvattu vuosien saatossa vierailuista taivaassa, helvetissä tai henkimaailmassa, mutta kaikki niistä eivät ole linjassa Raamatun totuuden kanssa. Tämä muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on arvioida hengelliset kokemukset ja opetukset Raamatun avulla. Emme voi nojautua pelkästään tunteisiin tai vaikuttaviin kertomuksiin.
Eben Alexander ei ole sittemmin aktiivisesti puolustanut kokemaansa, ja osa kriitikoista on huomauttanut epäjohdonmukaisuuksista hänen tarinassaan. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on suhtautua kriittisesti hengellisiin kertomuksiin, jotka eivät perustu Jumalan sanaan.
On myös huomionarvoista, että Eben Alexanderin virallinen verkkosivusto on kadonnut, mikä on herättänyt kysymyksiä hänen tarinansa jatkuvasta luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.
Eben Alexanderin tapaus on varoittava esimerkki aikamme hengellisestä etsinnästä. Meidän on tärkeää pysyä kiinni Raamatun totuudessa ja varoa eksytyksiä, jotka voivat viedä meitä kauemmaksi todellisesta pelastuksesta. Jeesus Kristus on tie, totuus ja elämä – kaikki muu on petosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti