perjantai 20. marraskuuta 2020

Miksi kävin kasteella?

Menkää siis ja tehkää kaikista kansoista minun opetuslapsiani. Kastakaa heidät Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen” (Matteus 28:19)

Torstai 10. syyskuuta 2020 oli päivä, jolloin minä kävin kasteella. Se tulee aina olemaan elämäni ikimuistoisimpia päiviä. Olin puhunut ystäväni Kirsin kanssa jo aikaisemmin siitä, että mitä mieltä itse olen, olisiko minun tarpeen käydä kasteella. Aihe ei ollut siihen mennessä täysin selkeä vielä minulle, joten en ole ollut ihan varma. Olimme kylläkin hieman aikaisemmin suunnitelleet matkaa Israeliin erään toisen ystävän kanssa. Meillä oli ajatuksena päästä sen yhteydessä menemään kasteelle Jordan-virrassa. Paikassa, missä Jeesuskin aikoinaan sai kasteen. Israelin matka on kuitenkin nykyisessä maailman tilanteessa mahdoton ajatus. Niinpä hiljennyin rukoukseen, jonka myötä mielessäni vain voimistui ajatus, että kyllä minun olisi tarpeen tulla kastetuksi.

Kerroin tästä kaste-asiasta syyrialaiselle uudestisyntyneelle ystävälleni Mohamadille, jonka olen nähnyt johdattavan useita muslimeja kristinuskoon sekä kastavan heitä. Kaste-asia tuli puheeksi hänen piipahtaessaan Jyväskylässä paria viikkoa ennen kastettani. Tapasimme maanantaina 31.8.2020 työpaikkani lähellä olevalla huoltoasemalla. Meillä oli tuolloin hyvä keskustelu siitä, miten voisimme toimia Jumalan valtakunnan parhaaksi. Sen perusteella, miten Jumala on minulle puhunut, olen nimittäin halunnut auttaa tätä veljeä hänen työssään muslimien pelastamiseksi. Ohimennen puhuimme myös kasteesta ja esitin toiveen, jos Mohamad voisi joskus kastaa myös minut. Hän sanoi tekevänsä sen mielellään ja mahdollisimman pian.

Todellinen syy, miksi Mohamad halusi tavata minut tuona päivänä oli se, että hän oli palannut hiljattain evankeliointimatkalta Lesbokselta. Hänellä oli minulle sieltä joku ”tuliainen”, jonka halusi henkilökohtaisesti antaa. Loppujen lopuksi hän unohti antaa minulle tuon sieltä saarelta kiikuttamansa oliiviöljypullon. En viitsinyt edes muistuttaa häntä asiasta, ja vasta kotonaan Helsingissä hän huomasi, että pullo oli yhä hänellä. Tällä asialla oli kuitenkin tarkoitus; nimittäin se, että tapaisimme pian uudelleen. Lohdutin häntä kertomalla, että tulisin seuraavalla viikolla Espooseen kuntoutukseen, mikä on lähellä hänen kotiaan. Samalla tajusin, että tässä olikin Jumalan käsi välissä. Meidän oli tarkoitus tavata pian uudelleen hoitaaksemme samalla tämän kaste-asian. Elettiin vielä kauniita loppukesän päiviä. Siinä ympäristössä Espoossa, missä viettäisin tuon viikon, on lähistöllä toinen toistaan kauniimpia metsä- ja kalliolampia. Ymmärsin silloin, että jokin niistä voisi antaa puitteet kasteelle, jonka voisimme suorittaa siellä. Paikaksi valikoitui Kaitalampi, jossa olin edellisenä kesänä jo käynyt polkupyörällä. Näin nimittäin jo sieluni silmin sen poukaman, missä olin ensimmäisen kerran käynyt vuotta aikaisemmin uimassa. Halusin, että kaste toteutettaisiin juuri siinä. Niinpä me tapasimme tuona syyskuisena torstaina Espoossa. Rukoilimme sitä ennen yhdessä, jonka jälkeen lähdimme Kaitalammelle. Tänne siis johdatin tämän seurueen, jossa olivat Mohamadin lisäksi kaksi muuta uskon veljeä Kimmo ja Mikael sekä Mohamadin vaimo sekä heidän pieni tyttärensä.

Kasteen toteutus oli hyvin mieleenpainuva tapahtuma. Mohamad hoiti sen Mikaelin kanssa ja minä olin heidän keskellänsä. Mohamad kysyi nämä asiat englanniksi, jotka Mikael käänsi:

- Uskotko Jumalaan ja Pyhään kolminaisuuteen?

- Uskotko, että Jeesus on ainut tie Jumalan luokse?

- Uskotko, että Pyhä Henki on kanssamme ja johtaa meitä?

Näihin kaikkiin minun tuli vastata Tahdon, jonka jälkeen Mikael sanoi: Olet nyt tunnustanut uskosi ja nyt tämä usko on perustana kastamiselle Isän, Pojan Jeesuksen Kristuksen ja Pyhän Hengen nimessä.

Sitten se tapahtui; Mohamad ja Mikael upottivat minut kokonaisuudessaan veden alle. Oli kylmä päivä ja ajatus hyiseen veteen menosta ensin puistatti. Ihmeellistä oli kuitenkin se, ettei upottaminen paleltanut lainkaan. Kuten Mohamad Facebook-päivityksessään samana iltana totesi:

 ”Tänään juhlimme veljemme Petrin kastetta. Kunnia Herralle, että Hän ei käytä minua vain muslimien keskuudessa vaan myös täällä kotimaassani Suomessa. Tämä päivä oli tuulinen ja kylmä, mutta Jumala on aina uskollinen ja Hän lämmitti meitä, ja kaste tapahtui ulkona lammessa. Hallelujah!

Miksi halusin siis käydä kasteella? Kuten Raamattu sanoo: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen." Kaste on sellainen asia, joka on jakanut kristillisiä piirejä enemmän kuin mikään muu asia. Minäkin sain jo saman tien kuulla ihmettelyä, että eikö sinua ole jo vauvana kastettu. Kaste on kuitenkin päätös lähteä seuraamaan Jeesusta. Olin tullut siihen tulokseen, että upotuskaste on minulle tarpeellinen. Hyväksyn silti täysin ihmiset, jotka ovat ottaneet Jeesuksen sydämeen aikuisena ja ovat sitä mieltä, että lapsikaste on riittävä. Eihän sekään rikollinen, joka riippui Jeesuksen vieressä ristillä, ollut käynyt kasteella. Tästä huolimatta hän pääsi taivaaseen. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä mitä ajatella, jos joku sanoo ettei ilman kastettakin voisi pelastua.

Tässä One Way Missionin videossa Markus Sainio kertoo todella kattavan tiivistetysti, mistä kasteessa on oikein kysymys. Nämä hänen esiintuomat asiat on referoitu seuraavassa alle;


Kaiken pohjana on ensinnäkin Jeesuksen kaste. Raamattu kertoo, kuinka Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes hämmästyi suuresti huomattuaan Jeesuksen olevan seuraavana jonossa.

- Minä tarvitsen kasteen sinulta ja nyt sinä tulet minun luokseni, Johannes esteli.

- Salli se nyt, koska näin meidän tulee täyttää koko vanhurskaus, Jeesus vastasi hänelle.

Silloin Johannes suostui siihen. Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi vedestä. Samalla taivaat aukenivat ja Jeesus näki Jumalan hengen laskeutuvan hänen päälleen kuin kyyhkysen. Ja taivaasta kuului ääni, joka sanoi: ”Tämä on minun rakas poikani johon olen mieltynyt.”

Jeesus on siis esikuvamme kaikessa eli myös kaste-asiassa. Jeesus oli noin 30-vuotias, kun Hänet kastettiin Jordan-joessa upotuskasteella. Jeesus tiesi mitä teki ja tuli itse kasteelle. Kasteessa Jeesus tuli julkisesti kasteelle jättäen myös meille esikuvan kasteesta.

Kenet kastetaan? Uusi testamentti antaa selkeän kuvan tästä. Kasteen selkeä tarkoitus on se, että ihminen on kuullut evankeliumin ja hän haluaa tehdä parannuksen synneistänsä ja uskoo evankeliumin. Raamattu puhuu uskoon tulleiden kasteesta, ei aikuisten tai lasten kasteesta.

Milloin kasteelle? Tähän Raamattu vastaa selkeästi; ”Ja nyt mitä viivyttelet. Nouse ja huuda avuksi Herran nimeä ja anna kastaa itsesi ja pestä pois syntisi.” Kasteen tulisi siis tapahtua mahdollisimman pian uskoon tulon jälkeen. Minä katson uskoontuloni tapahtuneen jo kevättalvella 2019, mutta nyt katsoin ajankohdan olevan sopiva. On kuitenkin tärkeää olla varmistunut siitä, että ihminen todella on uudestisyntynyt, saanut opetusta ja ymmärtää, mitä on tekemässä. Kasteessa lähdemme vaeltamaan Jeesuksen seuraajana.

Kaste tapahtuu upottamalla Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Uskovien kaste on julkista tunnustautumista Jeesuksen seuraajaksi.  Se on myös kuuliaisuuden askel seurata Jeesusta kaikessa, myös kasteasiassa. Uskoon tullessamme me kuolemme tälle maailmalle ja haluamme elää jatkossa täysillä Jeesukselle ja Hänen opetukselleen. Omakohtaisesti koin kasteen jälkeisenä yönä seuraavan asian. Näin voimakkaan unen, jossa olin jonkun hiljakseen virtaavan joen partaalla. Huomasin, että siitä ohitseni lipui ruumis siellä veden alla. Silloin tajusin sen olevan entinen minäni, vanha kuori, joka siellä lipui pois ja josta sain nyt päästää irti. Kuinka ihanan vapauttava tunne!

Tilanne on siis sama, mitä tapahtuu kuolleille ihmisille; heidät haudataan. Kun ihminen kasteella upotetaan veteen, se kuvaa Jeesuksen kanssa haudatuksi tulemista. Kun nousemme vedestä, se kuvaa Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kasteessa samaistumme Jeesuksen kuolemaan, hautaamiseen ja ylösnousemukseen. Raamattu sanoo: ”Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Jeesukseen Kristukseen, olemme Hänen kuolemaansa kastetut?” Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan, että niin kuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin meidänkin pitää uudessa elämässämme vaeltaman.

Raamattu sanoo, että kasteessa kastettava pyytää hyvää omaa tuntoa Jumalalta. Kasteessa myös pukeudumme Kristukseen. Kaste on Jeesuksen esimerkin seuraamista ja toteuttamista. Miksi siis mennä kasteelle? Se on Jeesuksen antama esimerkki. Jeesuskin meni kasteelle täyttääkseen Isä Jumalan tahdon. Toiseksi, Jeesus opetti opetuslapsiaan kastamaan uskoon tulleita. Kolmanneksi; se oli käsky, sillä Jeesus antoi seuraajilleen tehtävän kastaa uskoon tulleet Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Neljänneksi, alkuseurakunta kastoi uskoon tulleet.

Kasteen kautta liitytään yleensä paikallisseurakunnan yhteyteen. Ne, jotka tulivat kasteen yhteyteen, kastettiin. Minulla ei ole varsinaista omaa paikallisseurakuntaa. Oikeaa seurakuntaa voi olla vaikea löytää, koska ne koostuvat aina ihmisistä. Kuulun yhä evankelilais-luterilaiseen kirkkoon enkä ole nähnyt mitään syytä erota. Huolimatta minkään kirkkokunnan jäsenkirjoista, minä tunnen kuuluvani Jumalan seurakuntaan. On myös tärkeää saada olla uskovaisten ystävien kanssa tekemisissä ja tuntea Hengen yhteyttä. 

Kun ennen kasteeni hetkeä rukoilimme yhdessä Mohamadin, Mikaelin, Kimmon ja Teijan kanssa, niin rukouksen yhteydessä minua muistutettiin, että ennen kastetta tai sen jälkeen voi joutua kohtaamaan kovia taisteluita. Paholainen nimittäin vihaa sitä, että otamme tällaisia kuuliaisuuden askeleita uskon tiellämme. Minä en ole toistaiseksi tuntenut kokeneeni suuremmin tällaista, mutta tiedän tällaista olevan odotettavissa, mitä enemmän uskon tiellä kasvamme. Uskovan elämä tässä maailmassa ei ole helppoa. Muutama ihminen poisti minut saman tien Facebook-kavereistaan nähtyään videon kastetoimituksestani. Tämähän kertoo siitä, että nämä ihmiset ovat tunteneet jonkinlaisen piston sydämessään ottaessaan asian näin raskaasti. Jos he kokisivat olevansa oikealla tiellä, niin uskon asiat eivät silloin koskettaisi heitä tällä tavalla. Kasteella käyntini suurin motiivi oli siis kuuliaisuuden osoitus Jumalaa sekä Herraani Jeesusta Kristusta kohtaan. Halusin saada pelastusvarmuuden lähtiessäni seuraamaan Jeesusta. Haluan olla myös siunaukseksi omalle perhekunnalleni, että hekin pelastuisivat. Tämä asia on niin sydämelläni eikä mene päivääkään, etten rukoilisi rakkaiden perheenjäsenteni kuin muiden elossa olevien sukulaisteni ja ystävieni puolesta.


4 kommenttia:

  1. Jumalan Pyhä Henki ja Sana ovat kirkastaneet sinulle kirkkaasti kristinuskon perustotuudet. Monella teologian tiedekunnan päättäneellä ovat nämä asiat hakusessa! Siunausta elämääsi ja työhön evankeliumin elovainioilla!

    VastaaPoista
  2. Jeesukselle Kiitos, Kunnia, ja Ylitys, että Hän herätti sinussa kasteen nälän, ja annoit siten kastaa itsesi! Itse erosin lut.kirkosta HETI pois, kun tulin uskoon! Syynä oli yksinkertaisesti se, että kirkko opettaa jotain toista evankeliumia, mitä Sanassa sanotaan, joten kehoittaisin sinuakin kiireen vilkkaan pois laitoksesta, joka eksyttää, ja vihkii homot ja lesbot, joka on Herran silmissä kauhistus! Sekin sanotaan Sanassa aivan suoraan, eikä sitä voi muuksi muuttaa! Pois laitoksesta, ettet joudu osalliseksi sen synneistä! Ole siunattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sanoistasi Apostoli ja rohkaisusta, tämä asia on kyllä sydämelläni ja luotan Jumalan johdatukseen, että Hän tässäkin minua iankaikkiselle tielle ohjaa...🙏🙏

      Poista

ÄÄNI TAIVAISTA - Whitney Houstonin musiikillinen matka ja tragedia

  Whitney Houston oli yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti äänensä voimasta ja monipuolisuudesta...