torstai 6. toukokuuta 2021

Levyarvostelu: Kinnunen, Olli: NYT KIITÄN RIEMUITEN

 

Kinnunen, Olli:

NYT KIITÄN RIEMUITEN (2021)

Olli Kinnusen virsiin pohjautuvia urkuteoksia

"Virret ovat kuuluneet merkittävällä tavalla matkaani muusikkona. Nuorena poikana Pyhännöllä kipusin monesti kotikirkkoni urkupenkille. Useimmiten soitin virsiä ja improvisoin virsien teemoista. Vuosien saatossa virret ovat saaneet uusia sävyjä ja harmonioita ympärilleen," Olli Kinnunen kertoo uuden levynsä sisäkansissa. Hän sanoo levyn olevan jatkumoa sille kehitykselle, joka alkoi jo parikymmentä vuotta sitten omasta kotikirkostaan.

Olli Kinnunen herätti mielenkiintoni kuultuani YouTubesta hänen pysäyttävän tulkintansa Kiitos sulle, Jumalani. Kuopion Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi kouluttautunut Kinnunen on perehtynyt jo vuosien ajan läheisesti urkuimprovisointiin. Tämän osalta hänen ansioluettelonsa onkin nuoresta iästä huolimatta varsin vaikuttava. Monipuolinen taito välittää musiikin lahjaansa urkuimprovisoinnin kautta on hyvin kuultavissa tämän pitkäsoiton tunnelmassa. Kun tämän levyn laittaa soimaan, se on kuin toisi kirkon kotiinsa. Kinnunen toivoo itsekin pystyvänsä jakamaan musiikinlahjaa ja tuoda iloa ja lohtua kuulijoille, missä hän tämän levyn myötä todella hyvin onnistuukin.

Uutuuslevy Nyt kiitän riemuiten pitää siis sisällään neljätoista vanhaa virttä. Kappalevalikoimaan lukeutuu meille kaikille tuttuja virsiä kuten Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, Ilta on tullut Luojani ja Oi Herra luoksein jää. Nämä lapsuudesta rakkaat laulut onkin mielenkiintoista kuulla nyt erilaisina monivivahteisina urkusovituksina. Levyn kaikki virret ovat siis Suomen virsikirjasta poimittuja, mutta osa minulle täysin tuntemattomia. Tosin jotkut niistä paljastuivat sittemmin tutuiksi. Salaisuus piilee monien virsien osalta yllättävissä ja raikkaissa sovituksissa, jotka Kinnunen on improvisoinut omiin nimiinsä. Yksi iloisimmista yllätyksistä on koraalifantasia Aurinkomme ylösnousi. Tämä vanha virsi pääsee Kinnusen käsissä suorastaan taivaallisiin ulottuvuuksiin tavalla, jollaisena en ole sitä koskaan kuullut. Toinen virsitulkinta, johon tällä levyllä erityisesti ihastuin on Kaitse Jeesus, paimen hyvä.

Instrumenttina tällä levyllä soivat saksalaisen Chemnitzin Luther-kirkon Sauer-virtuaaliurut. Kinnunen kertoo virtuaaliurkujen mahdollistaneen esimerkiksi sen, että näin levyn oli mahdollista syntyä omalla työpöydällä pidemmällä aikajaksolla. Osa teosten syntyideoista kumpuaakin hänen kertomansa mukaan jo vuosien takaa. Tällaisena tunnin mittaisena instrumentaalina kuuntelukokemuksena virtuaaliurut ovatkin varmasti erinomainen ratkaisu. Jo levyn aloituskappaleena soiva On riemu, kun saan tulla paljastaa nimittäin virtuaaliurkujen moniulotteisuuden. Ihan yhdellä kuulemalla tämä levy ei edes avaudu. Se vaatii useampia kuuntelukertoja, jolloin siitä voi löytää uusia sävyjä, mihin ei ole tullut kiinnittäneeksi huomiota. Kaikesta voi kuulla, kuinka Kinnunen eläytyy musiikkiin tavalla, jollaista musiikin ammattilaiselta voi odottaakin. Joitain hieman erikoisempia kappalevalintoja lukuun ottamatta tämä levy on sielua virvoittava ja laadukas kokonaisuus. Rauhoittava rakkauden evankeliumi on siinä aidosti läsnä. Tämä on sellaista, mitä todella kaivataan tähän aikaan!

Tietäen Luojan lahjoittaneen Kinnuselle soittamisen taidon ohella toisen instrumentin eli upean lauluääneen, niin seuraavaksi toivoisin kuulevani levyn, jossa hän voisi laulaa levylle urkujen säestyksellä. Referenssinä voisi käyttää esimerkiksi ruotsalaisen kristillisen artistin Carola Häggkvistin erinomaista urkujen säestyksellä toteutettua albumia Blott En Dag.

Olli Kinnusen Nyt kiitän riemuiten -levyyn voi tutustua sekä halutessaan tilata sitä täältä

Olli Kinnunen toimii urkujensoittoon painottuvassa kanttorin virassa Kajaanin seurakunnassa. Kuva: Nyt kiitän riemuiten levyn sisäkansi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

ÄÄNI TAIVAISTA - Whitney Houstonin musiikillinen matka ja tragedia

  Whitney Houston oli yhdysvaltalainen laulaja, lauluntekijä ja näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti äänensä voimasta ja monipuolisuudesta...