sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Kristitty ei juhlista halloweenia

Halloween-juhla on taas käsillä. Onhan tässä jo hyvän aikaa kurpitsat irvistelleet marketeissa ja onpa näitä oransseja harvahampaita ilmestynyt jo grillamakkarapakettien kylkiinkin. Ei mene kauaa, kun saa nähdä myös sosiaalisessa medissa ystävien toinen toistaan karmivampia kuvia maskeerauksiin ja pimeyden viittoihin harsoutuneina. 

Vielä kouluvuosina ajatus halloween-juhlasta tuntui minustakin houkuttavalta: kaikkialla aaveiksi, noidiksi ja vampyyreiksi pukeutuneita lapsia kulkemassa ovelta ovelle kysellen makeisia ja uhkaillen kepposella. Pukeuduttiinhan pääsiäisenäkin trulleiksi ja kierreltiin ovilla samaan tyyliin. Ensimmäisen kerran kuulin halloweenista Aku Ankka-lehdestä. Aku Ankan veljenpojat kiertelivät ovelta ovelle uhaten karkilla tai kepposella. Minustakin tuntui tosi kutkuttavalta ajatus, että miksi tätä kivaa juhlaa ei voisi viettää Suomessakin. Olisi ollut hauskaa kiertää ovelta ovelle noidaksi tai vampyyriksi pukeutuneena vaatimassa karkkia tai kepposta. Tämä amerikkalaisten juttu tuntui niin hienolta. Juuri Yhdysvalloissahan tätä juhlaa vietetään ilmeisesti näkyvimmin, mutta nykyisellään kiinnostus halloweenia kohtaan kuuluu levinneen ympäri maailmaa. 

Halloween voi tuntua ajatuksena ihan hauskalta ja viattomalta ja sitä on yritetty selittää jotenkin kulttuuriin kuuluvaksi. Sehän kuulostaa hauskalta. Entisen brasilialaisen satanistin Bispo Willians Santanan mukaan asiassa ei ole kuitenkaan mitään hauskaa. TV7:lla esitetyssä Hermes Falcaon juontamassa Herätyksen läpimurto-ohjelmassa hän varoittaa vanhempia näistä Halloween-tavoista ja lainaa Anton LaVeyn eli Saatananpalvojien seurakunnan perustajan sanoja:

– Olemme iloisia siitä, että kristilliset vanhemmat sallivat lastensa palvoa Saatanaa ainakin yhtenä yönä vuodessa.

Bispo Willians Santanan hätkähdyttävän todistuksen voi katsoa täältä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana halloween on rantautunut Suomeen ja saamansa suosion perusteella jäädäkseen. Kaikista korneinta, että sitä vietetään samoihin aikoihin kuin meidän perinteistä kristillistä pyhäinpäiväämme. Suomalaisen perinteen kanssa halloweenilla ei ole yhtikäs mitään tekemistä. Tämä tapahtuma on pureutunut kuin tilauksesta tarjoamaan kouluihin ja päiväkoteihin uskontovapaan kausijuhlan, jonka yhteydessä ei tarvitse pohdiskella perinteisen virsilaulun ja uskonnollisen sanoman sopivuudesta juhliin. Viime syksynä näin Jyväskylässä kerrostalon pihalla kahden harmaahapsisen mummon toivottavan erotessaan toisilleen hyvää halloweenia. 

Halloweenin juurien sanotaan pohjautuvan vanhaan kelttien sadonkorjuujuhlaan ja uskomuksiin, kuinka maan siirtyessä talvilepoon raja tuonpuoleisen ja tämänpuoleisen välillä ohenee. Todellisuudessa halloween-kulttuuri pohjautuu ensisijaisesti saatananpalvontaan, mustaan magiaan ja okkultismiin. Esimerkiksi Brasiliassa tuota juhlaa kutsutaan noitien päiväksi, jolloin siellä katoaa tavallista enemmän lapsia. Edellä mainitun Santanan mukaan kyse on siis ihan muusta kuin jostain viattomasta leikistä. Monet aikuiset ja etenkin naiset saattavat nähdä valtavan vaivan pynttäytyessään ja maskeeratessaan itsensä noidaksi tai demoniksi. Ihminen, joka laittaa ylleen noitaa tai demonia esittävän naamiaisasun, ilmaisee näin olevansa paholaisen poika tai tytär. Paholainen haluaa petkuttaa ihmisiä sillä, että halloween olisi vain jotain viatonta hupia tai kulttuuriperinnettä. Asia yritetään saada näyttämään lapselliselta leikiltä, ettei ihmiset alkaisi kauhistella sitä. Kun ihminen luulee juhlivansa viattomasti halloweenia, hän palvoo samalla Luciferia ja demonisia olentoja. Surullisinta on, että viattomat lapset, jotka eivät tätä mitenkään voi ymmärtää, yllytetään tällaiseen mukaan. 

Luin juuri viime syksynä halloweenin aikaan sosiaalisesta mediasta, kuinka eräässä suomalaisessa päiväkodissa lapset olivat kokeneet ahdistavana, että napostelupöydässä oli tarjolla vereksi naamioitua punaista mehua sekä nakin paloja, jotka olivat olevinaan katkenneita sormia. Tämä ilmiö on saattanut hiipiä jopa sisälle seurakuntiin. Tällä tavalla paholainen kesyttää kansoja uskotellen, ettei synti ole ongelma, vaan kyseessä olisi vain vanhaan kulttuuriin pohjautuva juttu. Vanhemmilla on tässä asiassa suuri vastuu. Paholaisella on tässä maallistuneessa maailmassa taito sokaista vanhemmat ja sumentaa heidän hengellinen näkökykynsä. Jos vanhemmat juhlistavat halloweenia ja antavat lastensa juhlia sitä, voivat viattomat lapset jäädä paholaisen vangeiksi. 

Elämme todella pahaa aikaa, kun ovia henkimaailmaan näin availlaan. Mitä enemmän tätä tehdään, niin samalla kutsutaan demoneita tervetulleeksi opastamaan lapsia väärille poluille. Henkimaailma on hyvin vakava ja todellinen eikä suinkaan mikään vitsi. Mitään hyvää halloweenin vietosta on vaikea löytää. Jos kuitenkin jotain, niin ainakin kuoleman todellisuus nousee sen myötä esiin. Tämä voi herättää lapsissa paljon kysymyksiä, joihin heille annetaan toivottavasti oikeita vastauksia. Ehkä tässä yhteydessä on mahdollista muistella esimerkiksi niitä ihmisiä, jotka ovat jo kuolleet ja päässeet parhaassa tapauksessa taivaan kotiin. 

Jos vanhemmat ovat Kristuksessa, voi olla lapsen iän mukaan hyvä kertoa myös pelastussuunnitelmasta ja Jeesuksen merkityksestä. Toivottavasti tämä herättäisi ajatuksia myös uskosta osattomissa, jotka tuntuvat kuitenkin niin usein turvautuvan jonkun ihmisen kuollessa siihen, että hän meni nyt sinne ”pilven reunalle.” Kun tähän yhdistää Jeesuksen työn merkityksen, niin siinä on toivomme ja lohtumme kuoleman ja surullisten asioiden äärellä.

Lähteet:

HERÄTYKSEN LÄPIMURTO: Vapaaksi satanismista. Osa 2. /TV7:n arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirja-arvostelu: MITÄ KUOLEMAN JÄLKEEN (TV7 Kustannus 2023)

  Ihmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten "kuolema kuittaa univelat" tai "haudassa saa sitten levätä". Nämä ova...